Våren
Når snøen begynner å falle, vender vi fokuset mot fjellene. Splitboarding og snowboarding står på menyen og vi vil jobbe med skredlære, snøkjennskap, trygge veivalg og kunsten om å finne den gode snøen. Utover våren drar vi på lengre ekspedisjoner til noen av Norges beste fjellområder, inkludert en uforglemmelig tur til Riksgränsen og toppturworkshop på Senja. Parallelt med toppturer surfer vi – selvfølgelig!
På planen for våren:
Surf og brett passer for deg som er glad i å være i aktivitet, liker å mestre nye ting og som har erfaring fra snowboardkjøring (skikjøring). Linjen passer godt for deg som er nybegynner eller har litt erfaring i surfing, men mer erfarne surfere er også velkommen.
Friluftsliv er virkelig en livsstil for Tinna! Du finner henne på fjellet og i havet uansett årstid. Med et ønske om å inspirere andre til det sammen har hun tatt både en bachelor i friluftsliv og utdanning i praktisk pedagogikk. Hun har dermed klart å gjøre sin pasjon til sin jobb som lærer her hos oss på Lofoten folkehøgskole. (epost: Tinna@lofotenfolkehogskole.no)
Krav om eget utstyr
! Merk at du også kan låne/leie noe av utstyret av skolen
Låne
Leie
Se også «Ofte stilte spørsmål» under for tips.
Bekledning
Annet personlig utstyr
Splitboardutstyr
Surfeutstyr
!Vi har rabatter hos surfshop.no og Lofoten Surfsenter. Vi besøker Lofoten Surfsenter ved skolestart.
Vi har fellesutstyr som vi bare bruker på skolens turer: telt, primuser, kokesett, brennstoff-flasker, førstehjelpsutstyr, slakkline, kiteutstyr, surfskate-brett, samt andre nyttige småting. Skal du på egne turer på fritiden må du ha dette utstyret selv.
På surfekurs de første ukene får du også tilbud om å låne begynnerbrett. Dette er store brett som egner seg bra de første gangene, men som du fort vokser ifra. Ditt litt kortere private brett blir da bedre. Skolens begynnerbrett blir til fritt utlån gjennom hele året.
Skolen har gymsal med mulighet for ballspill og lignende. Det finnes også en liten klatrevegg/buldrevegg og styrkerom med vekter, tredemølle og spinningsykler. I tillegg har vi gåavstand til en klatrevegg i idrettshallen i Kabelvåg.
Vårt hobbyrom har mulighet for enkelt trearbeid, og for å mekke sykler, preparere ski og vedlikeholde surfebrett.
På tekstilsalen kan du sy ditt eget utstyr eller reparere det som er gått i stykker.
Surfshop.no og Lofoten Surfsenter har komplett utstyr til god pris og gir gode tips. Si at du er kommende elev ved Lofoten fhs. Du får rabatt når du har blitt tatt opp på linja.
Trenger jeg å ha erfaring med surfing? Nei. Våre kurs har omfattende grunnopplæring og du bor så nærme fjell og surfestrender at du får god anledning til å utvikle deg mye gjennom året.
Kommer vi til å ha mye tid i vannet/fjellet? Ja. Vi har vanligvis 2-4 linjedager i uka der vi surfer, står på ski, går tur eller har undervisning inne knyttet til surf/ski. I perioder på høsten er det mer fellesfag/valgfag som gjør at det ikke blir så mye surf/ski.
Trenger jeg være sprek? Du trenger å være i normalt god form, kunne gå en topptur og like fysisk aktivitet. Vi går turer i rolig tempo og du surfer til du er sliten, vanligvis 1-3 timer.
Må jeg ha kjøpt alt utstyr før skolestart? Vi camper og surfer på Unstad i uken etter skolestart. Surfeutstyr bør du ha med/få sendt til skolen ved/rett etter skolestart. Noen bestiller direkte til skolen eller kjøper av tidligere elever. Vi oppfordrer også til å kjøpe brukt. Se Facebook gruppa «Lofoten Folkehøgskole kjøp og salg» og Finn.no. Bekledning og annet personlig utstyr til høstcamping må du også ha klart ved skolestart. Snøen kommer tidligst i slutten av oktober-januar, så skiutstyr kan du vente litt med – kanskje det er nyttig å få noen tips når du kommer til skolen.
Hvilket surfebrett bør jeg ha? Her er det ingen fasit, men grunnfeilen mange gjør er å kjøpe for kort. Et brett i størrelsen 7,0-8,0 fot er fint for en begynner og vil vare lenge. Det vanligste er et brett på ca. 7,2-7,6, avhengig av vekt. Generelt kan man si at et kortere brett er vanskelig å ta bølger med, tyngre å padle, lettere å dykke under bølgen med, lettere å svinge. Lengre brett er motsatt: Lette å ta bølger med, lette å padle, vanskelig å dykke, treigere å svinge, mer stabile. Du må også ha en leash, finner, pad til bakfot, voks. En boardbag/sokk hjelper deg å unngå skader under transport. En poncho kan være fin å skifte i. Plastkasse m/lokk eller vanntett bag til skift/våtdrakt. Surfshop.no har komplett utstyr til god pris og gir gode tips. Si at du er kommende elev ved Lofoten fhs. Du får en rabattkode når du har blitt tatt opp på linja.
For å finne riktig størrelse og lengde på splitboardet, kan du bruke en størrelsesguide for brettet du vurderer å kjøpe, eller kontakte selger for deres anbefalinger. Du kan selvsagt også kontakte linjelærer om du trenger hjelp.
Hva om jeg velger å stå på ski? Brede ski flyter godt i pudder og gjør det gøy å kjøre i slakt og tryggere terreng, men sitter dårlig på hardt føre. Smale ski sitter godt på hardt føre, men flyter dårligere og krever brattere terreng. Bredden på en allround toppturski fungerer ganske bra på begge deler, ca 85-105 mm under midten av skia. Tyngre ski har gjerne bedre stabilitet nedover, men lettere ski er morsomst når du går. Vi ser at folk gjerne er mest misfornøyd med for tunge ski grunnet slit i motbakke. Vi anbefaler å gå for litt lettere ski – vi bruker mest tid oppover. Det er vanlig å velge en ski med kroppslengde.
Du må også ha sko med gåfunksjon og bindinger med gå -og utløserfunksjon, typisk techbindinger/sko.
Hvor stor dagstursekk? Ca 30-40 liter er bra. Du vil helst ha plass til alt du trenger inni – Spade, søkestang, hjelm, matpakke, drikkeflaske, skift, førstehjelp og annet småtteri. Med litt god pakking får du det i en 30 L sekk, det kan være greit med litt mer plass iblant. Festemuligheter for ski utpå sekken er gunstig da det kan bli en del skibæring i løpet av en sesong.
Sovepose og liggeunderlag. Vi har flest overnattinger på høsten, men også noen på snø om vinteren. Tradisjonelle celleplast/bamse underlag isolerer best og er varmest mot bakken, og er billigst. Oppblåsbare liggeunderlag har mer komfort og tar mye mindre plass, men isolerer dårligere og kan punktere. De må derfor være ganske tykke/dunisolerte og er mye dyrere.
Sovepose og liggeunderlag. Vi har flest overnattinger på høsten, og legger ikke opp til vinterovernattinger. Du må ikke ha den varmeste, dyreste dunposen, men en pose som kan holde deg varm kalde høstnetter hvor temperaturen nærmer seg null grader ute. Både syntetisk og dun fungerer bra. Syntet er tyngre enn dun og tar mer plass i sekken. Syntet tåler fuktighet langt bedre enn dun og er billigere.
Tradisjonelle celleplast/bamse underlag isolerer best og er varmest mot bakken, oger billigst. Oppblåsbare liggeunderlag er mye mykere og tar mye mindre plass, men isolerer dårligere og kan punktere. De er gjerne en del dyrere.
Kva eg kan si om åra i Lofoten er vel at det er dei beste åra i mitt liv!
Å leve så tett på naturen, med så varme menneske rundt seg er et privilegium.
Året i Lofoten gav meg mykje nyttig lærdom om naturen og miljøet. Men det viktigaste er nok likevel den personlege utviklinga med folk og alle vennene eg har fått for livet.
Grunnen til at eg reiste til lofoten er jo den fantastiske naturen, fine fjella og dei beste bølgene i landet! På linja lærte me mykje om ferdsel i naturen, om snøskred og surfing, men likevel er det nok det viktigste at ein lærte å bli ein god turkammerat. På skola lærer ein sjukt mykje om menneske. Du lærer å deg sjølv i alle type situasjoner og lærer å ta ansvar.
Surf, toppturer, klättring, kajakpaddling, fina löpstigar och mycket mycket mer. Allt finns att hitta och att jag dessutom fick mig många nya vänner för livet är jag otroligt tacksam över.
Folkhögskolan har många kompetenta lärare och medelever som jag under året inspirerades mycket utav. Jag kommer aldrig glömma alla de turer vi gjort tillsammans. Antingen med våra surfbrädor bland vågorna, på snöiga toppar med skidor och snowboard eller på klipporna iförd klättringssele. Starka och fina minnen som ger mersmak. Jag glömmer heller inte Lofotens särskilda ljus. De finaste norrskenen jag någonsin skådat, solnedgångar över fjäll och hav och det speciella arktiskt blåa vinterljuset under mörkertiden.
Något av det bästa jag insåg under året var detta: ”life is better standing sideways”. Verkligen. Jag fastnade totalt för surf och snowboard. Att sitta på en surfbräda i ett vatten som egentligen är för kallt för att vistas i under en lång tid, med snöiga berg runt om kring och med tjock och varm våtdräkt på, och vänta på att försöka surfa nästa våg har för mig varit en otroligt fin upplevelse. Likaså att få cruisa snowboard nedför Lofotfjällen med den finaste utsikten man kan tänka sig.
Surf visade sig vara bland de tuffaste utmaningarna jag någonsin prövat, både fysiskt och mentalt. Paddla, wipeout, washingmachine. Repeat. Jag fick verkligen chans att pusha mina gränser och fick en lärdom i att våga misslyckas och att aldrig någonsin ge upp. Och kicken som jag fick när jag lyckades allt oftare har för mig aldrig varit större. Lofotens folkhögskola gav mig ett år av personlig utveckling. Den största lärdomen som jag tar med mig är att det viktigaste i livet är att man följer sin dröm. Att man gör det man älskar och älskar det man gör.
Finnesveien 24
8310 Kabelvåg
(+47) 474 64 558
post@lofotenfolkehogskole.no
CREDIT: Vi er stolte over at alle bilder på denne siden er tatt av elever og ansatte ved Lofoten folkehøgskole
På vårparten drar vi til Senja og Troms. Senja kalles et Norge i miniatyr. Spisse tinder og flotte surfestrender på kystsiden, og dyp snø, runde fjell og innenlandsklima bare en halv times kjøretur innover. Hva mer kan vi ønske oss når vi vil surfe og stå på ski?
Vi bruker alt vi har lært om skredlære, turplanlegging og veivalg i nye områder. Dette blir en intens uke hvor vi får være mye sammen, oppleve mye nytt og gå i dybden på toppturer på ski.