Lofotens ville kjøkken

11 -12 JUNI-20
Om kurset

Lofoten folkehøgskole og Vill Mat gjentar sukksessen fra i fjor og inviterer til tre dager med kunnskap, inspirasjon og matopplevelser. Vi sanker og tilbereder ville vekster fra land og hav, og lager vår egen mat.

Juni er den beste måneden for høsting av ville vekster. Da har algene nye fine skudd og setter frukt, og i marka bugner det av friske urter

Å høste av våre ville vekster til matlaging gir gevinster på mange plan. Kortreis og bærekraftig, smakfullt og vakkert. Det byr på trim og meditasjon, eventyr, gode historier, fulle spiskammers og velfylte frysebokser.

Sanking og høsting av naturens overflod har vi lange tradisjoner for, men dessverre er mye av kunnskapen om dette i ferd med å forvitre. Vårt kurs tar utgangspunkt i kjente matvekster, men vi henter også inspirasjon fra andre matkulturer og et mer eksperimentelt kjøkken.

Kurset inneholder tema som artskunnskap, høsteteknikk, lover og regler, daglig bruk og nye bruksområder.

Dagsplan for kurs- Lofotens ville kjøkken
Torsdag 13 (For de som ankommer torsdag. Kurset starter fredag) )

2000 Sosialt samvær med kaffe og kake (Peisestua bygg Valhall)

Fredag 14

09.00 Oppmøte og registrering (Auditorium bygg Gimle)
09.30 Velkommen, presentasjon av arrangører og deltakere, lære litt navn og bli kjent.
10.00 Teori sanking, både grønne vekster/sopp og tang/ tare.
Ville vekster; bakgrunn, historie, hvorfor ville vekster?, lovverk og hensyn å ta. oppdeling i Grupper
11.30 Lunsj (egen matpakke)
12.30 høsting av alger på lavvann med smaksprøver i felt . Vi høster og andre ville vekster til kveldens måltid
14. 00 Ut å sanke ville vekster i fjæra og i marka. Vi sanker inn mesteparten av det som skal brukes til matlaging.
Underveis lager vi et lite varmt måltid og snakker om vill mat på tur
18.30 -2100. Matlaging, måltider med presentasjoner

Lørdag 15

09.00 Teori tang og taresanking
10.30 Teori grønne vekster; helseaspekter, forvekslingsfare, ugunstige og gunstige stoffer i ville planter, litt mer om noen utvalgte vekster.
1130 Lunsj egen matpakke
1230. høsttur i ulike miljø
15.00 – 1800 Inn på skolekjøkkenet og lage mat med tang, tare og grønne vekster fra dagen før. Forberede festmiddag
1800-2000 Felles festmåltid mer presentasjoner og quiz utover kvelden

søndag

10.00 Kaffe10.30 Teori matlaging, konserveringsmetoder. Demonstrasjon av sylting ville vekster.
11.30 matlaging og felles måltid, oppsummering.
14.30 Oppsummering, vel hjem

praktiske opplysninger: støvler og gode varme klær for å være ute noen timer. Ta gjerne med saks og kniv til sanking. liten ryggsekk, Kopp og turbestikk til utemat. Notatblokk kan jo være smart også. Ta gjerne med glass for sylting.Vi lager et oppskriftshefte til utdeling.

Kuret arrangeres i samarbeid med Vill Mat https://www.facebook.com/villmatsankingavvillevekster

Påmeldingsfrist: 15. Mai
Pris: 2850,- inklusive et måltid pr dag. Kursavgiften faktureres.
Påmeldingsavgift: 500,-
Overnatting? trenger du overnatting kan du bestille rom på vårt sommerhotell ( ikke inkludert i prisen) eller andre hotell og overnattingstilbud i nærheten.

Påmelding sendes til:
Lofoten folkehøgskole
Finnesveien 24
8310 Kabelvåg
Epost: post@lofotenfolkehogskole.no

Kontaktpersoner for kurset:
Odd Arne Sandberg oddarne.sandberg@gmail.com
Tel 990 41 242

Kursledere

Ane Mari Willmann, grunder, Vill Mat

Ane er vokst opp på gård og nært naturen. Barndommen ble tilbrakt i graset, ved elva og i skogen. Skogsyre, engsyre og vassarve gikk ned på høykant mens seljekvister ble til fløyter og fiskestenger. Hun har jobbet med kommunikasjon, media, samfunnsforskning og administrativt ved forskningssenter for økologisk landbruk, og har erfaring fra matproduksjon og foredling gjennom jobb på gårdsysteri, andelsbakeri og i melkefjøs.

Interessen og entusiasmen for lokal og bærekraftig mat produsert og høstet med tanke for både folk og økosystemenes ve og vel, har alltid været sterk. Nå sanker hun i sesongen gjennom sitt eget firma Vill Mat og holder kurs i matlaging med ville vekster.

Gjennom Vill Mat har hun blant annet levert urter til vinneren i kokkekonkurransen Bocuse d `Or, team CWD, med Christopher William Davidsen i spissen, og til restauranter i Molde, Kristiansund, Angvik og Trondheim. Ane brenner for den gode smaken og den gode maten produsert med omtanke for både folk, dyr og natur.

Råvarer som kan høstes i naturen er for henne et knutepunkt for veldig mange interesser og viktige tema som hun brenner for; bærekraftig ressursbruk, økologi, biologi, miljøvern, matauk, matlaging og mattradisjoner.

Odd Arne Sandberg, matglad friluftslærer og algeentusiast

Havet har altid været er viktig for Odd Arne. I arbeidslivet som fisker, seiler, kystskipper og lærer i kystfriluftslv.  Privat i form av fascinasjon for alt spennende liv i havet, og selvfølgelig interessen for all god mat havet leverer. Politisk i et sterkt miljøengasjement for  en bærekraftig forvaltning av havet og for et oljefritt Lofoten Vesterålen og Senja.

Interessen for alger som mat, har vært der siden guttedagene da ekspirementering  med tangsuppekoking ga nyttig innsikt. Etter hvert har denne interessen utviklet seg til en forståelse av det enorme potensialet denne ressursen innebærer. Alger som smaksetter, kosttilskudd, proteinkilde, snacks og som hovedingrediens i måltid.

Vår rene lange kyst gjør denne ressursen  veldig tilgjengelig her i landet.  Odd Arne mener dette bør bli en ressurs som alle kan høste av og han vil gjerne dele de kunnskapene han har ervervet seg gjennom flere års utprøving og eksperiementering.

Enkleste reisemåte: fly til Svolvær, flybytte i Bodø. Flyplassen ligger ca 10 km fra skolen

Billigste flyreise: Evenes (Harstad Narvik Lufthavn) med busstur på ca 3 t derfra til Kabelvåg
– Buss fra Evenes kl 11:00 og 17:05 hverdager
– Fra Kabelvåg kl 09:25 og 15:10 hverdager.

Med fly eller tog til Bodø:
– Hurtigrute fra Bodø 15:00 til Svolvær 21:00
– Hurtigbåt fra Bodø 17:00 til Svolvær 20:49
– Hurtigbåt fra Svolvær 06:30 i Bodø ca 10:03

Info: www.177nordland.no

Lærersider