Om kurset
Lofoten folkehøgskole og Vill Mat gjentar sukksessen fra i fjor og inviterer til tre dager med kunnskap, inspirasjon og matopplevelser. Vi sanker og tilbereder ville vekster fra land og hav, og lager vår egen mat.
Juni er den beste måneden for høsting av ville vekster. Da har algene nye fine skudd og setter frukt, og i marka bugner det av friske urter
Å høste av våre ville vekster til matlaging gir gevinster på mange plan. Kortreis og bærekraftig, smakfullt og vakkert. Det byr på trim og meditasjon, eventyr, gode historier, fulle spiskammers og velfylte frysebokser.
Sanking og høsting av naturens overflod har vi lange tradisjoner for, men dessverre er mye av kunnskapen om dette i ferd med å forvitre. Vårt kurs tar utgangspunkt i kjente matvekster, men vi henter også inspirasjon fra andre matkulturer og et mer eksperimentelt kjøkken.
Kurset inneholder tema som artskunnskap, høsteteknikk, lover og regler, daglig bruk og nye bruksområder.
Dagsplan for kurs- Lofotens ville kjøkken
Torsdag 11 (For de som ankommer torsdag. Kurset starter fredag) )
20.00 Sosialt samvær med kaffe og kake (Peisestua bygg Valhall)
Fredag 14
- 09.00 Oppmøte og registrering (Auditorium bygg Gimle)09.30 Velkommen, presentasjon av arrangører og deltakere, lære litt navn og bli kjent.
- 10.00 Teori sanking, både grønne vekster/sopp og tang/ tare. Ville vekster; bakgrunn, historie, hvorfor ville vekster?, lovverk og hensyn å ta. oppdeling i Grupper
- 11.30 Lunsj (egen matpakke)
- 12.30 Høsting av alger på lavvann med smaksprøver i felt . Vi høster og andre ville vekster til kveldens måltid. Underveis lager tilbereder vi litt og snakker om vill mat på tur.
- 16.00-18.00 Matlaging på skolens kjøkken,
- 18.00 Måltider med presentasjoner
Lørdag 15
- 09.00 Teori tang og taresanking
- 10.30 Teori grønne vekster; helseaspekter, forvekslingsfare, ugunstige og gunstige stoffer i ville planter, litt mer om noen utvalgte vekster.
- 11.30 Lunsj egen matpakke
- 12.30 høsttur i ulike miljø
- 15.00 – 1800 Inn på skolekjøkkenet for å forberede festmiddag med alt godt vi har sanket.
- 18.00-20.00 Felles festmåltid mer presentasjoner og quiz utover kvelden
søndag
- 10.00 Kaffe10.30 Teori matlaging, konserveringsmetoder. Demonstrasjon av sylting ville vekster.
- 11.30 Matlaging og felles måltid, oppsummering.
- 14.30 Oppsummering, vel hjem10.00 Kaffe10.30 Teori matlaging, konserveringsmetoder. Demonstrasjon av sylting ville vekster.
- 11.30 Matlaging og felles måltid, oppsummering.
- 14.30 Oppsummering, vel hjem
praktiske opplysninger: støvler og gode varme klær for å være ute noen timer. Ta gjerne med saks og kniv til sanking, liten ryggsekk, kopp og turbestikk til utemat. Notatblokk kan jo være smart også. Ta gjerne med glass for sylting. Vi lager et oppskriftshefte til utdeling.
Kuret arrangeres i samarbeid med Vill Mat https://www.facebook.com/villmatsankingavvillevekster
Påmeldingsfrist: 15. Mai
Pris: 2850,- inklusive et måltid pr dag. Kursavgiften faktureres.
Påmeldingsavgift: 500,-
Overnatting? trenger du overnatting kan du bestille rom på vårt sommerhotell ( ikke inkludert i prisen) eller andre hotell og overnattingstilbud i nærheten.
Påmelding sendes til:
Lofoten folkehøgskole
Finnesveien 24
8310 Kabelvåg
Epost: post@lofotenfolkehogskole.no
Kontaktpersoner for kurset:
Odd Arne Sandberg oddarne.sandberg@gmail.com
Tel 990 41 242