Naturfoto

– ett år  med kamera i magiske Lofoten! 

Få med deg det ville landskapet, lysets skiftninger gjennom året, og øyrikets fugle- og dyreliv. Opplev høstfargene, blåtimene i snødekt landskap, nordlyset som spraker over vinterens nattehimmel, og de lyse vårnettene. Fang havørna og spekkhoggerne med kamera, og møt mennesker som lever sine liv i pakt med naturen!

Når vinteren begynner å slippe taket reiser vi ytters t ut i havet til Røst og Værøy og siden ned til sjarmerende Helgeland

På naturfotolinja kombinerer vi fotograferingen med et aktivt friluftsliv, og i den første delen av skoleåret er vi på flere lengre turer. På dagsturer i forskjellige deler av Lofoten blir du godt kjent i øyriket, og du får stifte bekjentskap med dyre- og fuglelivet.

Du lærer å jobbe med kamera ute under alle slags forhold, og får full opplæring i bilderedigering i Photoshop. Utover høsten får du opplæring i lyssetting i studio og arbeid med film og kopiering i tradisjonelt mørkerom.

Etter jul nyter vi det fantastiske vinterlyset, og drar bla. På hvalsafari på Andenes, og en ukestur på ski i fjellet. Og når påske nærmer seg er Lofotfisket i full gang, og da er det liksom hele Lofoten våkner fra vinterdvalen!

I det andre halvåret legges det stor vekt på arbeidet med eget selvvalgt prosjekt. Her står man helt fritt, og det kan spenne fra landskap til sport- og action fotografering, fra miljøportretter til fugle- og dyrefotografering, fra abstraksjoner til reportasjefoto.

Naturfotolinja passer like godt for nybegynnere som for deg som har mer erfaring  – det er ikke krav til forkunnskaper. Vi legger stor vekt på at du skal bli trygg på de grunnleggende tekniske ferdighetene, og finne din egen stil og utvikle ditt eget uttrykk.

Vi gir deg mulighetene – du lager bildene!

Eventyrlige Helgeland

På våren, når sola endelig varmer igjen, reiser vi ut på eventyr sørover i Nordlands vakre skjærgård. Her finnes tusener av øyer, eksotiske små kystsamfunn, et unikt landskap og varme mennesker. Med hurtigbåt og ferger tar vi oss imellom øyene som ligger som perler på snor. Det var denne skjærgården de gamle Lofotfarerne navigerte igjennom for å ta seg nordover til skreifiske.
STUDIETUR
Opplevelser og miljøet rundt oss
 • Skolen har fantastiske fasiliteter, der fotografene selv disponerer studio, datalab, printere og mørkerom døgnet rundt, hele uka!
 • Omgivelsene og naturen omkring skolen er en utømmelig kilde til inspirasjon, og i løpet av skoleåret blir du godt kjent i Lofoten.
 • På en skole med stor aktivitet på en rekke friluftslinjer, finner fotoelevene alltid gode turkamerater og modeller for frilufts- og sportsfotografering.
 • I løpet av året vil du også bli kjent med kulturen og menneskene i Lofoten – de største opplevelsene og de beste bildene springer gjerne ut av møter med nye mennesker!

 

Læreren

200_john_01
John Stenersen

John Stenersen (født 1957) er lærer på foto med hovedansvar for Naturfotolinja. Han har lang erfaring som pressefotograf fra bla. VG, Dagens Næringsliv og Scanpix, før han i 1995 flyttet til Lofoten.

Etter dette har han i hovedsak jobbet med naturfoto, gitt ut flere bøker om naturen i regionen, og jobbet som guide innen naturopplevelser. Han har også arbeidet med fotografi som kunstnerisk uttrykksform, og deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Han har vært med å etablere Engelskamannsbrygga i Henningsvær, som er et moderne senter for kunst og håndverk.

Info

Fotoutstyr
 • Lisens for bruk av Adobe Photoshop- Adobe har et gunstig tilbud for studenter på Creative Cloud >>>er du usikker på hvordan denne kjøpes? da hjelper vi deg når du kommer til skolen
 • digitalt systemkamera, kompakt eller med speil
 • stativ
 • kortleser
 • eksternhardisk (til backup f.eks)
Tur- og fritidsutstyr:
 • Vind- og vanntette turklær
 • Gode fjellstøvler
 • Varmt tøy (gjerne ull) og vinterundertøy
 • God sovepose – har man planer om å ligge ute vinterstid bør den tåle -20
 • Tursekk, min 70l., og en enkel liten sekk til dagsturer (plass til kamera, mat og drikke og en ekstra genser)
 • Ski; fjellski med stålkanter eller telemark/randone-utstyr
 • Turbestikk, turkopp, termos
… og noen flere tips:
 • Langrennski – flott lysløype rett ved skolen hvis du liker å trene langrenn
 • Surfbrett – hvis du surfer, har Lofoten noen av Norges beste hot spots!
 • Badetøy – det er svømmehall i Svolvær, og mange bader i havet året rundt!
 • Fridykkerutstyr – hvis du fridykker, er det et eldorado rett ut fra skolens brygge.
 • Merk! at det ikke er nødvendig, fotolinja har et godt utbygd nettverk med kraftige maskiner og oppdatert programvare som du disponerer døgnet rundt. Men om du likevel tenker å ha din egen maskin- her er noen råd:
 • I dag er en alminnelig rimelig bærbar datamaskin kraftig nok for normal bildebehandling, enkel film og musikk redigering. Ulempen er at bærbare datamaskiner oftest har dårlige skjermer til bildebehandling, særlig blanke  skjermer er lite egnet for å optimalisere digitale bilder. Så nettopp derfor viktig å prioritere god skjerm og helst en som er matt. Aller helst bør man ved bruk av bærbar koble seg til god ekstern skjerm når man kan.
 • På skolen har vi flere eksterne kalibrerte skjermer som man kan bruke for å korrigere bilde før utskrift eller rett og slett fordi man ønsker å jobbe på en større skjerm.
 • Lofoten fhs har valgt å bruke Mac sine produkter til undervisning, ikke fordi de nødvendigvis er kraftigere og raskere enn pc, men fordi de er enkle å bruke, stabile i drift, holder lenge og ikke minst- enkle å drifte/gjøre service på selv.
 • Er du usikker hva du skal kjøpe så gjerne kontakt oss for råd.
Vi bruker Adobes programmer til bilderedigering.
 • Her må man kjøpe seg et Creative Cloud-abonnement: https://creative.adobe.com/plans?plan=edu&store_code=no&locale=no
 • Vent med å tegne abonnementet til august; de lager sommerkampanjer til studenter som gjerne gjelder til slutten av august – da er du dekket gjennom hele skoleåret, og det er ikke dyrt.
Teknisk opplæring

I starten av skoleåret gir vi deg opplæring i bruk av speilreflekskameraet (systemkamera) og grunnleggende opplæring i Photoshop og digital printing. Senere på høsten når kveldene blir mørkere får du kurs i analog fotografi og svart-hvitt kopiering i mørkerommet, og opplæring i bruk av studio og printere.

Dine ideer – ditt uttrykk

Gjennom skoleåret gir vi deg inspirasjon til eget arbeid gjennom forelesninger. Du får innsikt i fotohistorie og -teori, lærer bildekomposisjon og det visuelle språkets hemmeligheter. Vi lar oss inspirere av historiens største fotografer og uttrykksformer som musikk, film og design. Dette for å sette igang egne idéer, på vei mot ditt eget uttrykk.

Profesjonelt studio

Selv om naturfotografer i første rekke jobber utendørs, og det eksisterende lyset til en hver tid er vårt viktigste ressurs, vil du også få innføring i lyssetting i studio. Vårt studio er profesjonelt utstyrt med en rekke blitzlamper, forskjellige softbokser og spotter, fine bakgrunner og en masse rekvisitter. Her kan du boltre deg med leken fotografering i mørketida!

Utforsk og eksperimenter

Gjennom året får du møte en rekke gjestelærere som er blant de beste på sine fagfelt. Det blir workshop i fotojournalistikk og visuell historiefortelling, motefotografering og avansert bilderedigering. Flere av gjestelærerne er tidligere elever som har tatt faget videre og gjort karriere som fotografer etter at de gikk på Lofoten folkehøgskole.

Tidligere elever forteller

Youtube

Hvalsafari på Andenes

Linjetur: Naturfoto

Eventyrlige Helgeland

Knapt noen områder i Norge byr på en slik variasjon av irrgrønne laguner, småøyer og spennende toppturer. Nærmere paradis er det vanskelig å komme for en fotograf. I dag er det et myldrende liv ute i øysamfunnet. Folk fra byen har funnet tilbake til sine heimplasser og kunstnere og fotografer lar seg inspirere av lyset og den unike naturen der ute.
Lærersider