Klatring og alpint friluftsliv

Dette er linjen for deg som ønsker å få mye erfaring innen klatring, skikjøring og friluftsliv i høyfjellet!

Har du lyst på luftige opplevelser i omgivelser som du aldri vil glemme? Da er dette linjen for deg. Fjellklatring og toppturer på ski i de spektakulære Lofotfjellene er det vi gjør aller mest. Alt ligger rett utenfor døra vår. Vi starter på et nivå som krever ingen forkunnskaper og vi lærer deg det du trenger for å bli trygg i fjellet.

Det første som skjer på høsten er tre uker med klatrekurs hvor vi lærer alt det grunnleggende som vi trenger for å ta i bruk fjellet, resten av året. Vi er innom: sportsklatring, kameratredning og klatring på egne sikringer i fast Lofotgranitt. Dette gir oss muligheten til å sette kursen til Skjomen og et av de høyeste fjellene i Nord Norge. Her har vi brekurs som får oss på enda flere topper i høyfjellet. 

Når vinteren kommer tar vi fellene på skiene. For å få best mulig utbytte av skiturene har vi tidlig, en uke med skiteknikk med en internasjonalt kvalifisert skiinstruktør (ISIA 4) i Narvikfjellet skisenter. Samtidig prøver oss på isklatring i området. 

Vi jobber mot en lengre tur rundt påsketider hvor vi skal sette sammen alt vi har lært. Denne vil foregå i det alpine fjellområdet Hunddalen utenfor Narvik. Her skal vi sette sammen all den kunnskapen vi har skaffet oss gjennom skoleåret. Vi overnatter i telt eller snøhule og går toppturer på ski i mer krevende terreng. Videre går turen til Senja hvor vi skal bli kjent med et av de vakreste stedene for toppturer i Norge.

I løpet av vinteren i Lofoten vil vi lære å planlegge og gjennomføre trygge toppturer på ski. Temaer som skredlære og ferdselsmønster på toppturer skal vi få mye erfaring med gjennom de mange dagsturene vi drar på.


Vi reiser til Senja og Hunddalen

for å utforske den ville vakre fjellheimen bak Narvik inn mot Svenskegrensa!
STUDIETUR

I tillegg har vi en skoleuke på “Nordisk Fjellferd” hvor vi  bor i telt og snøhule. Her har vi fokus på hvordan å ferdes ute på vinteren over flere dager. Det vil si hvordan vi finner gode teltplasser, bruk av pulk, matlaging på primus og orientering.

Til sammen bor vi over tretti døgn borte fra skolen i telt, snøhule, bivuakk, hytte og andre boformer. Slik at du skal være rustet til å legge ut på egne eventyr om du vil. Gjennom hele året jobber vi jevnt med de tradisjonelle friluftslivsferdighetene som kart og kompass, telt, utstyr som kreves for å ta seg trygt rundt i fjellene.

I løpet av året samarbeider med vi med guider og instruktører. Mange av disse er sertifiserte tindevegledere og skivegledere på aller høyeste nivå gjennom Nortind.

 
Målsettinga er å gi deg mange og sterke naturopplevelser,

Og vi ønsker at du gjennom disse aktivitetene skal få nye kunnskaper slik at du senere skal kunne planlegge og gjennomføre egne turer på en trygg og sikker måte. En annen målsetting er at du skal bli bedre kjent med deg selv og andre, at du skal få gode naturopplevelser, minner og venner for livet.

Sjekk ut elevenes egen instagram på @loffaklatringogtopptur!

Læreren

Ole Christian Fredriksen

født i 1973 og har drevet et guidefirma og jobbet som guide og instruktør i Lofoten i ti år.

Han kommer fra Oslo, hvor han jobbet som trykker før han flyttet til Reine, helt ytterst i Lofoten, for å følge drømmen om å leve av og med friluftslivet. Han har studert friluftsliv ved Norges Idrettshøgskole, og jobber i tillegg som guide for Hvitserk, & Eventyrreiser, hvor han har guidet turer til høye fjell både i Himalaya og Andesfjellene.

Friluftslivsinteressen startet som syvåring, med speiderskjorte og liten kniv, i den lokale speidergruppen på Tåsen, der han er oppvokst.

Han er også redningsklatrer i norske alpine redningsgrupper. Og er for tiden under utdannelse til skivegleder ved Nortind.

Ole Christian har lang erfaring som klatreinstruktør og er også ansvarlig for skolens kajakkaktiviteter.

Skriv gjerne om du har noen spørsmål: ole-christian@lofotenfolkehogskole.no

Info

Krav om eget utstyr

Vi drar på tur like etter skolestart, derfor er det fint om du har med deg det nødvendige til skolestart. Når det gjelder skiutstyr kan det gjerne kjøpes senere om du er i tvil om hva som egner seg. Vi er gjerne behjelpelig med råd og bistand om innkjøp og skolen har noen avtaler som gir elevene rabatter.

Klær
  • Vind og vanntette klær
  • Ullundertøy, ullsokker,
  • Lue, votter og vindvotter
  • Varmeplagg; ullgenser, fleecejakke og /eller dunjakke
  • Solide fjellstøver med relativt stiv såle, for bruk til turer med stegjern
  • Vandrestøvel dersom du har helstive sko
  • Klippeklatresko
  • Skisko
Utstyr
  • Ski, telemark eller randonee
  • Skistaver
  • Skifeller (stighuder)
  • Ryggsekk, minimum 60-70 liter
  • Dagstursekk (35-40 l) anbefales, men kreves ikke.
  • Varm sovepose til vinterbruk
  • liggeunderlag til vinterbruk
  • Hodelykt
  • Kompass (gjerne med klinometer) og kartmappe
  • Termos, bestikk og tallerken til turbruk
  • Solbriller
  • Skredsøker
  • Goggles
  • snøspade
  • søkestang

!! Vi anbefaler bruk av hjelm til skikjøring, denne må du skaffe selv.

Reiseforsikring eller tilsvarende er obligatorisk for langturene

Annet

De fleste finner at en ryggsekk på 70 liter er for stor til bruk på dagsturer, og vil derfor gjerne ha en mindre sekk i tillegg. Men det er ikke noe krav.

Skal du på egne turer så må du ha med eget telt og primus. Skal du klatre på egen hånd må du ha eget tau og sikringsmidler.

Skolens utstyr og lokaler
  • Ved skolestart får du låne utstyr av skolen. Du kvitterer det ut og kan bruke det fritt til skolen slutter. Utstyret er:
  • Klatresele, hjelm, karabinere, taubrems, slynger, stegjern, isøks.
  • Utenom dette har vi fellesutstyr som vi bruker på skolens turer:
  • klatretau, sikringsmidler, isskruer, snøankre, fjelltelt, primuser, grytesett, førstehjelpsutstyr, brennstofflasker, snøsager, pulker samt masse små og nyttige greier.

Alt fellesutstyret er av høy kvalitet og vel tilpasset de aktivtetene vi driver.

Skolen har gymsal

med mulighet for ballspill/badminton. Der finnes også en liten buldrevegg, hovedsakelig for å klatre uten tau i lav høyde. Vi har også et styrketrenings-rom med vekter og spinning-sykkel.

Vårt hobbyrom har muligheter for tre og metallarbeid og for å mekke på sykler og preparere ski. På tekstilsalen kan du sy ditt eget utstyr eller reparere det som er gått i stykker. Alle disse rommene er til fri bruk til kl. 22.30 hver dag.

Lofoten Tindeklubbs klatrevegg ligger 15 min. gange fra skolen. Ønsker du å klatre mye på fritiden anbefales det å kjøpe medlemsskap og årskort i klatreklubben.

Tidligere elever forteller

Youtube

Vi trener teknikk og sikkerhet i de mange flotte klatrefeltene i Lofoten og utnytter fjellene for det de er verdt.

Linjetur: Klatring & topptur

Hunddalshytta

Hytta ligger i en av de flotteste, villeste og alpine fjellområdene i Norge. Her er det snøgaranti, og pudderbakker så lenge du orker melkesyra. På denne tiden av året har vi herlighetene for oss selv, bare å velge og vrake i førstespor. På kvelden lager vi god mat og koser oss på hytta.

Vi fortsetter å trene snøskredsikring, gode sporvalg, svingteknikk og redning. Trygghet er nøkkelen til trivsel.

Her får vi også tid tid til å grave ulike reddnings groper/snøhuler og ulike løsninger for overnatting i snø.

Men ikke minst, tid til ettertanke og gode samtaler.

Lærersider