Klatring & alpint friluftsliv

Vi utnytter Lofotfjellene med alt de har å by på

– en tindeverden som gir fantastiske muligheter for klatring, toppturer og skikjøring.

Vi drar på turer som gir oss rundt 35 netter ute i løpet av året. Vi reiser til ulike destinasjoner i Nord-Norge for å kjøre på ski og gå toppturer. Stikkord for våre aktiviteter er alpinisme og på denne linja får du skolens største klatrekurs- tradklatring, kameratredning og tinderangling.

På folkehøgskolen ligger alt til rette for at du skal kunne utvikle deg og fordype deg i friluftsliv. Rammene er slik at du får mye tid til å dyrke din interesse og naturen innbyr til aktivitet og utfordrer dine evner. Du vil også finne et miljø hvor det er mange som deler dine interesser og som gjerne vil være med å utvikle dem videre.

Generelt friluftsliv er de ting en bør kunne for å klare seg i skogen og på fjellet.

Det er ferdigheter innen oppsetting av telt, utstyr til forskjellige typer friluftsliv, laging av mat, orientering, førstehjelp, turplanlegging og vedlikehold av utstyr.

Breturen blir et eventyr der vi har fokus på sikkerhet og teknikk. Er forholdene til det tester vi også skia på snødekt bre. 

Gjennom klatrekurset på høsten vil du få trygghet og kunnskap til å gjennomføre egne turer med tau og sikringer. I løpet av året kommer vi også innom elementer i kameratredning. Er været for dårlig, har vi flotte klatrevegger tilgjengelig både på skolen og i idrettshaller i nærheten.

Dersom forholdene tillater vil det i løpet av vinteren bli litt klatring på is med stegjern og isøks.

Det vrimler av klatremuligheter i nærheten av skolen, og det nærmeste klatrefeltet vår heter Paradiset og du vil forstå hvorfor!

Når snøen kommer finner vi frem skiene, og her i Lofoten går vi mest toppturer for å nyte nedkjøringene. Viktig er også å lære om turplanlegging for å kunne ferdes trygt på tur  i ulikt terreng og vær, det innebærer blant annet temaer som skred og skredfare.

Nærmeste skifjell ligger i gangavstand fra skolen, og er mye brukt av elevene også på fritiden.

Fra februar og utover er det vinterfriluftsliv som gjelder, og vi drar på flere overnattingsturer med telt. I februar pakker vi sekken og reiser til Narvik alpinsenter som kanskje har Norges beste fjell for frikjøring, samt for å gå toppturer og isklatre i samme område. 

Vi reiser til Hunddalshytta

for å utforske den ville vakre fjellheimen bak Narvik inn mot Svenskegrensa!
STUDIETUR
Vi vil bruke den nordnorske fjellverden

til toppturer, klatring og skikjøring. Lofotfjellene blir den mest brukte lekegrinda vår, men vi gjør avstikkere til andre nordnorske høyfjellsområder. Til sammen overnatter vi om lag 35 netter i telt; ca 10 av disse i vinterfjellet.

I tillegg gjør vi selvfølgelig et utall av dagsturer

med utgangpunkt fra skolen. Kan det friste med en topptur hvor du kan se havet på alle kanter? Fjellene i Lofoten gir deg muligheten!

Målsettinga er å gi deg mange og sterke naturopplevelser,

Og vi ønsker at du gjennom disse aktivitetene skal få nye kunnskaper slik at du senere skal kunne planlegge og gjennomføre egne turer på en trygg og sikker måte. En annen målsetting er at du skal bli bedre kjent med deg selv og andre, at du skal få gode naturopplevelser, minner og venner for livet

Elevenes bakgrunn

Vi har elever med ulik bakgrunn innen friluftsliv. Noen har mye erfaring, andre har ingen erfaring. Noen ønsker å bruke det de lærer til å skaffe seg en jobb innenfor friluftsliv, mens andre bare vil lære å gjøre turer på egen hånd. Vi har elever fra hele Skandinavia, de fleste er fra Norge. Bredden og mangfoldet gir grunnlaget for spennende diskusjoner og gjensidig læring. En del av våre elever kommer fra videregående skole, mens andre har yrkeserfaring eller studert før de kommer hit.

Læreren

Ole Christian Fredriksen

født i 1973 og har drevet et guidefirma og jobbet som guide og instruktør i Lofoten i ti år.

Han kommer fra Oslo, hvor han jobbet som trykker før han flyttet til Reine, helt ytterst i Lofoten, for å følge drømmen om å leve av og med friluftslivet. Han har studert friluftsliv ved Norges Idrettshøgskole, og jobber i tillegg som guide for Hvitserk, & Eventyrreiser, hvor han har guidet turer til høye fjell både i Himalaya og Andesfjellene.

Friluftslivsinteressen startet som syvåring, med speiderskjorte og liten kniv, i den lokale speidergruppen på Tåsen, der han er oppvokst.

Han er også redningsklatrer i norske alpine redningsgrupper. Og er for tiden under utdannelse til skivegleder ved Nortind.

Ole Christian har lang erfaring som klatreinstruktør og er også ansvarlig for skolens kajakkaktiviteter.

Info

Krav om eget utstyr

Vi drar på tur like etter skolestart, derfor er det fint om du har med deg det nødvendige til skolestart. Når det gjelder skiutstyr kan det gjerne kjøpes senere om du er i tvil om hva som egner seg. Vi er gjerne behjelpelig med råd og bistand om innkjøp og skolen har noen avtaler som gir elevene rabatter.

Klær
 • Vind og vanntette klær
 • Ullundertøy, ullsokker,
 • Lue, votter og vindvotter
 • Varmeplagg; ullgenser, fleecejakke og /eller dunjakke
 • Solide fjellstøver med relativt stiv såle, for bruk til turer med stegjern
 • Vandrestøvel dersom du har helstive sko
 • Klippeklatresko
 • Skisko
Utstyr
 • Ski, telemark eller randonee
 • Skistaver
 • Skifeller (stighuder)
 • Ryggsekk, minimum 60-70 liter
 • Dagstursekk (35-40 l) anbefales, men kreves ikke.
 • Varm sovepose til vinterbruk
 • liggeunderlag til vinterbruk
 • Hodelykt
 • Kompass (gjerne med klinometer) og kartmappe
 • Termos, bestikk og tallerken til turbruk
 • Solbriller
 • Skredsøker
 • Goggles
 • snøspade
 • søkestang

!! Vi anbefaler bruk av hjelm til skikjøring, denne må du skaffe selv.

Reiseforsikring eller tilsvarende er obligatorisk for langturene

Annet

De fleste finner at en ryggsekk på 70 liter er for stor til bruk på dagsturer, og vil derfor gjerne ha en mindre sekk i tillegg. Men det er ikke noe krav.

Skal du på egne turer så må du ha med eget telt og primus. Skal du klatre på egen hånd må du ha eget tau og sikringsmidler.

Skolens utstyr og lokaler
 • Ved skolestart får du låne utstyr av skolen. Du kvitterer det ut og kan bruke det fritt til skolen slutter. Utstyret er:
 • Klatresele, hjelm, karabinere, taubrems, slynger, stegjern, isøks.
 • Utenom dette har vi fellesutstyr som vi bruker på skolens turer:
 • klatretau, sikringsmidler, isskruer, snøankre, fjelltelt, primuser, grytesett, førstehjelpsutstyr, brennstofflasker, snøsager, pulker samt masse små og nyttige greier.

Alt fellesutstyret er av høy kvalitet og vel tilpasset de aktivtetene vi driver.

Skolen har gymsal

med mulighet for ballspill/badminton. Der finnes også en liten buldrevegg, hovedsakelig for å klatre uten tau i lav høyde. Vi har også et styrketrenings-rom med vekter og spinning-sykkel.

Vårt hobbyrom har muligheter for tre og metallarbeid og for å mekke på sykler og preparere ski. På tekstilsalen kan du sy ditt eget utstyr eller reparere det som er gått i stykker. Alle disse rommene er til fri bruk til kl. 22.30 hver dag.

Lofoten Tindeklubbs klatrevegg ligger 15 min. gange fra skolen. Ønsker du å klatre mye på fritiden anbefales det å kjøpe medlemsskap og årskort i klatreklubben.

Tidligere elever forteller

Youtube

Vi trener teknikk og sikkerhet i de mange flotte klatrefeltene i Lofoten og utnytter fjellene for det de er verdt.

Linjetur: Klatring & topptur

Hunddalshytta

Hytta ligger i en av de flotteste, villeste og alpine fjellområdene i Norge. Her er det snøgaranti, og pudderbakker så lenge du orker melkesyra. På denne tiden av året har vi herlighetene for oss selv, bare å velge og vrake i førstespor. På kvelden lager vi god mat og koser oss på hytta.

Vi fortsetter å trene snøskredsikring, gode sporvalg, svingteknikk og redning. Trygghet er nøkkelen til trivsel.

Her får vi også tid tid til å grave ulike reddnings groper/snøhuler og ulike løsninger for overnatting i snø.

Men ikke minst, tid til ettertanke og gode samtaler.

Lærersider