Fjell & ekspedisjon

Tradisjonelt nordisk friluftsliv

utgjør den røde tråden på linja. Omtrent 40 overnattinger utendørs gir gode muligheter til å kjenne på elementene. Linja har to turer på ca to ukers varighet, sammen med flere fire/fem-dagers turer. Vi kommer fort inn i god flyt på tur hvor rutiner er viktig. Her vil du lære flere triks og knep enn du trodde fantes. Utstyrsutvikling, lage egen turmat, legge en turplan på egenhånd og bli en god turleder, er stikkord for hva vi bruker tid på.

Samholdet og fellesskapet vi får vil gjøre oss sterke. Det gjør oss kanskje ikke i stand til å flytte fjell, men det gjør at vi kommer lettere opp på dem. Vi fokuserer hele tiden på gode opplevelser og utvikling av kunnskap og ferdigheter.

Vi reiser til Nordkalotten!

To ukers skitur på Nordkalotten i april/mai. Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker. Elevene vil lære å planlegge og gjennomføre en ekspedisjon fra grunnene av.
STUDIETUR
Turene våre

vil vi tilbringe høyt i nord, på Nordkalotten. Et år nord for polarsirkelen vil gi deg alt fra blodrød himmel, nordlys og stjerner. Vi søker kunnskap om naturen, om hvordan vi kan bruke den og ta vare på den. Vi gjør oss erfaringer på tur som gjør oss i stand til å gjennomføre mer ekstreme turer i fremtiden. Bli med på et år hvor du både får nye trofaste turvenner, og hvor du selv utvikler deg og blir trygg på egne vurderinger.

På høsten drar vi på fottur i Lofoten, på brekurs, på klatrekurs og på egenferd i mindre grupper.

På vinteren vil vi gjennomføre tre-fire turer med fjellski og pulk som elevene er med på å planlegge selv. Den siste turen er på omtrent 2 uker på Nordkalotten.

 

Sjekk ut elevenes egen instagram på @fjellogexped

Læreren

Elin Tyssedalstveit

Elin har bred erfaring med ulike jobber i fjellet, og trives godt med lange såvel som bratte turer, sommer og vinter. Trives gjør hun også når hun kan fordype seg i handarbeidsaktiviteter sammen med elevene. Ansatt siden 2011.

Info

Skolens utstyr:

Ved skolestart får du låne noe utstyr av skolen. Du kvitterer det ut og kan fritt bruke det til skolen er slutt. Utstyret er: Kroppssele og klatresele, hjelm, karabinere, taubrems, slynger, stegjern, isøks.

Utenom det har vi fellesutstyr som vi bare bruker på skolens turer:

Klatre- og bretau, sikringsmidler for klippe, snø og is, fjelltelt, primuser, grytesett, førstehjelpsutstyr, brennstofflasker, snøsager, pulker samt andre nyttige småting. Skal du på egne turer i fritiden, må du altså ha dette utstyret  selv.

Krav om eget utstyr

Vår første tur er like etter skolestart, derfor er det fint om du medbringer alt utstyr fra første skoledag. Men kjøp deg ikke fattig for å få siste nye modell og årets farge. Gammelt, solid utstyr er ofte minst like bra. Når det gjelder bekledning kan det ikke nevnes for ofte at denne for en stor del bør bestå av ull. Det er fordi klærne også skal isolere og varme når de er fuktige.

Vi sender komplett pakkeliste i god tid før skolestart

Tidligere elever forteller

Youtube

To ukers skitur i Finnmark april/mai.  Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker.

Andre linjefag

[ess_grid alias="linjefag"]
Linjetur: Fjell & Ekspedisjon

Vi reiser til Nordkalotten

To ukers skitur på Nordkalotten i april/mai. Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker. Elevene lærer å planlegge og gjennomføre en ekspedisjon fra grunnene av.

Turen planlegges av deg og de andre elevene med veiledning fra læreren. Underveis vil du og de andre bytte på rollen som turleder. Dere bestemmer sammen hvordan turen skal gjennomføres, og sørger for at alt går riktig for seg. Med på turen er to lærere som følger deres planer, men som selvsagt sier fra dersom noe må gjøres annerledes. Vi blir et godt team!

Lærersider