Fjell og ekspedisjon

Tradisjonelt nordisk friluftsliv

Finn frem storsekken, fjellsko, pulk og fjellski. Gjennom mange turer og netter i telt blir du gradvis tryggere og mer selvstendig i fjellet, før vi sammen gjennomfører årets høydepunkt – en langtur på Finnmarksvidda.

Linja Fjell og ekspedisjon er en stolt kulturbærer for trygg, sikker og sporløs ferdsel i arktiske fjell. På denne linja, som er den mest tradisjonsrike og lengstlevende linjen på Lofoten Folkehøgskole, er vi mye på fjelltur og lærer gradvis hvordan vi så lett og smidig som mulig kan gjennomføre høydepunktet i skoleåret: en langtur med fjellski og pulk på Finnmarksvidda!

Fjell og ekspedisjon ble startet i 1984 av vår tidligere lærer – den danske friluftspioneren og tindeveglederen Jørgen Gormsen, og har siden da stort sett hatt fulle klasser hvert eneste år. Linja som de senere årene har blitt videreført og videreutvikla av Elin Tyssedalstveit, har på mange måter lagt grunnlaget for den sterke friluftstradisjonen som Lofoten folkehøgskole representerer i dag.

På denne linja lærer vi mest av å være på fjelltur sammen. Med omtrent 45 overnattinger ute i telt får vi virkelig kjenne på elementene og lære å ta ansvar for planleggingen og gjennomføringen av turer. Det blir både mange turer i nærliggende Lofotfjell og lengre turer til Svartisen, de ville fjellene inn mot svenskegrensa og Finnmarksvidda på vinteren.

På Fjell og ekspedisjon lærer du gjennom å gjøre. Du vil gradvis forstå hvordan terping på en rekke små detaljer til sammen utgjør en helhetlig systematikk som gjør livet på tur enklere.

Vi reiser til Nordkalotten!

To ukers skitur på Nordkalotten i april/mai. Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker. Elevene vil lære å planlegge og gjennomføre en ekspedisjon fra grunnene av.
STUDIETUR

På Fjell og ekspedisjon kan vi garantere sterke naturopplevelser. Gjennom skoleåret vil vi gradvis lære oss hvordan god turplanlegging og konstruktiv problemløsing av mindre- og større utfordringer som oppstår underveis – kan bidra til at vi kan nyte naturinntrykkene mest mulig når vi først drar på langtur. Vi blir både bedre kjent med oss selv og bygger et sterkere samhold og felleskap i gruppa – for hos oss stiller vi opp for hverandre når det virkelig trengs. Det gjør oss kanskje ikke i stand til å flytte fjell, men vi blir i alle fall i bedre stand til å komme lettere opp på dem.

Alle våre turer gjennomføres høyt i nord. Et år nord for polarsirkelen vil gi deg alt fra blodrød himmel og rimfrost på skistavene, til dansende nordlys, klarblå stjernehimmel og varmende leirbål. Vi ønsker ikke å sette andre spor i naturen enn skisporene vi etterlater oss, og søker stadig ny kunnskap om- og i naturen. På Fjell og ekspedisjon lærer vi hvordan vi respektfullt kan bruke og ta vare på naturen i all overskuelig fremtid.

Erfaringene og lærdommen som vi tar med oss hjem fra tur gjør oss både i stand til å gjennomføre mer ekstreme turer i fremtiden og fungere bedre som mennesker uansett hva vi velger å gjøre senere i livet.

Hvem passer Fjell og ekspedisjon for? Fjell og ekspedisjon passer i utgangspunktet for nesten alle. Du trenger ikke å være supersprek og ha masse friluftserfaring fra før av. Kanskje har du til og med ikke gått på fjellski tidligere? Målet for skoleåret er nemlig at alle som går på linja – uavhengig av tidligere erfaringer og forkunnskaper – skal kunne gå over Finnmarksvidda med vinden i håret og et smil om munnen på slutten av skoleåret.

Du bør være innstilt på å være mye ute på tur i all slags vær, være nysgjerrig på å lære mer og ha evne til å stå i beslutninger når du har bestemt deg for noe. Du vil gradvis få mer ansvar i både planleggingen- og gjennomføringen av turer, og dermed bli tryggere på å være på tur alene og sammen med andre. Et år på Fjell og ekspedisjon gjør deg bedre rustet til nye fjelleventyr når skoleåret er omme.

Sjekk ut elevenes egen instagram på @fjellogexped

Læreren

Elin Tyssedalstveit

Elin har bred erfaring med ulike jobber i fjellet, og trives godt med lange såvel som bratte turer, sommer og vinter. Trives gjør hun også når hun kan fordype seg i handarbeidsaktiviteter sammen med elevene. Ansatt siden 2011.

Skriv gjerne om du har noen spørsmål: elin@lofotenfolkehogskole.no

Info

Skolens utstyr:

Ved skolestart får du låne noe utstyr av skolen. Du kvitterer det ut og kan fritt bruke det til skolen er slutt. Utstyret er: Kroppssele og klatresele, hjelm, karabinere, taubrems, slynger, stegjern, isøks.

Utenom det har vi fellesutstyr som vi bare bruker på skolens turer:

Klatre- og bretau, sikringsmidler for klippe, snø og is, fjelltelt, primuser, grytesett, førstehjelpsutstyr, brennstofflasker, snøsager, pulker samt andre nyttige småting. Skal du på egne turer i fritiden, må du altså ha dette utstyret  selv.

Krav om eget utstyr

Vår første tur er like etter skolestart, derfor er det fint om du medbringer alt utstyr fra første skoledag. Men kjøp deg ikke fattig for å få siste nye modell og årets farge. Gammelt, solid utstyr er ofte minst like bra. Når det gjelder bekledning kan det ikke nevnes for ofte at denne for en stor del bør bestå av ull. Det er fordi klærne også skal isolere og varme når de er fuktige.

Vi sender komplett pakkeliste i god tid før skolestart

Tidligere elever forteller

Youtube

To ukers skitur i Finnmark april/mai.  Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker.

Andre linjefag

[ess_grid alias="linjefag"]
Linjetur: Fjell & Ekspedisjon

Vi reiser til Nordkalotten

To ukers skitur på Nordkalotten i april/mai. Vi overnatter i telt hver natt, og har alt utstyr og proviant med oss i pulker. Elevene lærer å planlegge og gjennomføre en ekspedisjon fra grunnene av.

Turen planlegges av deg og de andre elevene med veiledning fra læreren. Underveis vil du og de andre bytte på rollen som turleder. Dere bestemmer sammen hvordan turen skal gjennomføres, og sørger for at alt går riktig for seg. Med på turen er to lærere som følger deres planer, men som selvsagt sier fra dersom noe må gjøres annerledes. Vi blir et godt team!

Lærersider