Analogfoto

Vi vet at gode opplevelser blir gode bilder!

Fjellene, havet og det magiske lyset i Lofoten har alltid tiltrukket kunstnere. Men kanskje er det svart-hvitt bildet som best har klart å skildre kontrastene, spenningen og energien som finnes mellom disse alpine fjellformasjonene. Når man fjerner fargene blir formen og lyset synlig på en helt annen måte.

Bli med inn i mørkerommet og tryll frem de vakreste gråtoner og kjenn hvordan svart-hvitt bildet blottlegger sjela til dine motiver, og lar deg fortelle din historie på en ekte og nesten brutal måte, uten distraksjoner av farger.

Hvor vakkert og uttrykksfullt kan ikke et ekte svart-hvitt portrett bli, og hvor sterkt kan ikke et landskap skildres med gråtoner? For ikke å snakke om reportasje og dokumentar der motivene er forseglet med sølv.

Fotografering med fargefilm er igjen populært, fargene fra 80-tallet har sin egen kulør, sjarmerer og gir bildene sin helt egen stil.

Bli inspirert av landskapet, kulturen og magien i verdens flotteste øyrike og fjell-landskap. Del dine opplevelser med andre gjennom foto og film. Analogfoto er ei linje med mange turer og mye aktivitet ute. Med nysgjerrighet og livsglede som drivkraft utforsker vi sammen landskap, kultur og mennesker vi møter.

 

Sjekk ut elevenes egen instagramprofil:@analogmorkerom 

Øyhopping

På våren, når sola endelig varmer igjen, reiser vi ut på eventyr sørover i Nordlands vakre skjærgård. Her finnes tusener av øyer, eksotiske små kystsamfunn, et unikt landskap og varme mennesker. Med hurtigbåt og ferger tar vi oss imellom øyene som ligger som perler på snor.
STUDIETUR
Opplevelser og miljøet rundt oss

Fotoelevene har sin egen innendørs base, der har du har tilgang til skolens studio, datalab, printere og mørkerom døgnet rundt, hele uka. Den storslåtte naturen her, gjør det ideelt også for utendørs arbeid. I løpet av skoleåret tar vi deg med  på turer til spennende steder i Lofoten.

Vi reiser ut til Reine der fjellveggene stuper i havet fra 1000m, drar på ørne- og hvalsafari. Besøker blant annet Nyksund, et gammelt fiskevær ytterst mot storhavet. Ellers har vi også et fantastisk nærområde for både barmark, ski og skøyteturer.

Test havkajakk >>>

Vi møter mennesker, oppsøker det fantastiske lyset som Lofoten er kjent for, fotograferer i landskapet, rustikke miljøer, nedlagte fabrikkområder og urbane miljøer.

Gjestelærere

Gjennom året får du møte en rekke gjestelærere som er blant de beste på sine fagfelt. Det blir workshop i fotojournalistikk og visuell historiefortelling, motefotografering og avansert bilderedigering. Flere av gjestelærerne er tidligere elever som har tatt faget videre og gjort karriere som fotografer etter at de gikk på Lofoten folkehøgskole.

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM: >>>
OG VI HAR VÅRT EGET FOTOMAGASIN, LOFOTO
>>>

Læreren

200_peder_farger
Peder Pedersen

Peder Pedersen (født 1965) utdannet reklamefotograf, og har bred erfaring som fotograf innen dette yrket. Der har han jobbet både med industri, interiørdesign, arkitektur, portrett, mat, flyfotografering. Peder er spesialist på lyssetting så vel i studio som ute på location med naturlig lys.

Peder har stor teknisk kunnskap både når det gjelder det digital og analog fotografering. Han startet sin karriere i mørkerommet for siden å lære om digitalfotografering og bearbeiding. Han kan fargestyring (CM) og det meste om kalibrering av digitale verktøy. Han jobber også med grafisk-design og web-design.

Han har jobbet med fotografiet som kunstnerisk uttryksform både på utstillinger og med ulike multimediaproduksjoner.

Info

Fotoundervisning
  • Analogt systemkamera
  • Stativ
  • Ekstern hardisk (til backup f.eks)
  • Lisens for bruk av Adobe Photoshop- Adobe har et gunstig tilbud for studenter på Creative Cloud >>>er du usikker på hvordan denne kjøpes? da hjelper vi deg når du kommer til skolen. Vi bruker Photoshop blant annet til analoge bilder som er scannet/digitalisert
Vi låner ut
  • div analoge småtbilde og mellomformatskamera
  • truger (om du ikke har ski til vinterturene)
Til turer
  • Turklær for alle årstider, gjerne godt ullundertøy og ei lue og et par votter egnet for vind og kalde dager.
  • Regntøy
  • Gode støvler/enkle fjellsko som er egnet til høst og vinterbruk. Pass på at de ikke er for små, du bør kunne bruke en tykk ullsokk uten at det føles trangt
  • Sovepose (trenger ikke vinterpose) + et liggeunderlag
  • Tursekk ca 70 liter (vi går enkle turer så ikke nødvendig med noe dyrt og avansert) + liten dagstursekk ca 35-40 liter
  • Turski/fjellski, egnet til å gå utenfor løyper i variert terreng
  • Thermos + matboks
  • Termos
  • Turbestikk
Tips til andre ting det kan være lurt å ha med seg:
  • filmbasert kamera – hvis du har eller kan låne. Fotolinja har et velutstyrt mørkerom og kjører kurs i s/hv fremkallling og kopiering
  • ekstern blitz – om du liker å fotografere i mørke eller eksprimentere med eksterne lyskilder
  • snøbrett, surfebrett, alpinski eller randone/telemark – har du eller kan du låne, så ta med! Her er det flott terreng for skiaktiviteter. Alpinanlegg i Svolvær (4.5 km) og uendelige muligheter for fjell og toppturer.
  • Langrennski – flott lysløype rett ved skolen hvis du liker å trene langrenn
  • hodelykt – kjekt å ha på turer og fritid
  • skøyter – mange innsjøer hvor det ofte er fin skøyteis
  • instrument – ofte har vi et husorkester hvor musikkglade kan finne tonen sammen
  • badetøy – i Svolvær kan man svømme flere ganger i uka
  • fridykker? – da har du kommet til paradis
  • treningstøy – og sko som kan brukes i gymsal
Annet til Internatet (sengen er 90 brede)
  • Sengetøy (90 cm): dyne, pute, laken dynetrekk og putetrekk (til senga på internatet)
  • Håndkle
  • Tøfler/sandaler
  • Slobrokk/morgenkåpe kan være kjekt å ha

Merk! at det ikke er nødvendig, fotolinja har et godt utbygd nettverk med kraftige maskiner og oppdatert programvare som du disponerer døgnet rundt. Men om du likevel tenker å ha din egen maskin- her er noen råd:

I dag er en alminnelig rimelig bærbar datamaskin kraftig nok for normal bildebehandling, enkel film og musikk redigering. Ulempen er at bærbare datamaskiner oftest har dårlige skjermer til bildebehandling, særlig blanke  skjermer er lite egnet for å optimalisere digitale bilder. Så nettopp derfor viktig å prioritere god skjerm og helst en som er matt. Aller helst bør man ved bruk av bærbar koble seg til god ekstern skjerm når man kan.

På skolen har vi flere eksterne kalibrerte skjermer som man kan bruke for å korrigere bilde før utskrift eller rett og slett fordi man ønsker å jobbe på en større skjerm.

Lofoten fhs har valgt å bruke Mac sine produkter til undervisning, ikke fordi de nødvendigvis er kraftigere og raskere enn pc, men fordi de er enkle å bruke, stabile i drift, holder lenge og ikke minst- enkle å drifte/gjøre service på selv.

Er du usikker hva du skal kjøpe så gjerne kontakt oss for råd.

Teknisk opplæring

I starten av skoleåret gir vi deg opplæring i bruk av speilreflekskameraet (systemkamera) og grunnleggende opplæring fremkalling og kopiering på mørkerommet. Senere dykker vi dypere ned i magien og utforsker ulike teknikker for hvordan de gamle mestrene kopierte sine perfekte bilder, men også alt det rare og kreative man kan gjøre med ulike materialer og kjemikalier. Lær om sonesystemet, bruk av mellom og storformat kameraer, toning og handcolorering.

Dine ideer – ditt utrykk

Gjennom skoleåret gir vi deg inspirasjon til eget arbeid gjennom forelesninger. Du får innsikt i fotohistorie og -teori, lærer bildekomposisjon og det visuelle språkets hemmeligheter. Vi lar oss inspirere av historiens største fotografer og uttrykksformer som musikk, film og design. Dette for å sette igang egne idéer, på vei mot ditt eget uttrykk.

Profesjonelt studio

Du får opplæring i bruk av studio, og lyssetting med kunstlys. Her kan du boltre deg på linje med profesjonelle fotografer, og sette dine idéer ut i livet. Studioet er rikt utstyrt med lamper, softbokser, spotlamper, et bredt spekter bakgrunner, kostymer og rekvisitter.

Utforsk og eksperimenter

Undervisningen omfatter kurs i de ulike genrene som portrett, mote, landskap, kunst, dokumentariske bilder, arkitektur og stilleben. Her lærer du hvordan man kan bygge opp et bilde, og bruke fotografiet til å fortelle en fortelling. Du får tid til å ekserimentere og utforske, og fordype deg i det du liker best.

Tidligere elever forteller

Youtube

Et år med kamera i magiske Lofoten

Linjetur: Foto Lofoten analogt

Eventyrlige Helgeland

Knapt noen områder i Norge byr på en slik variasjon av irrgrønne laguner, småøyer og spennende toppturer. Nærmere paradis er det vanskelig å komme for en fotograf.

I dag er det et myldrende liv ute i øysamfunnet. Folk fra byen har funnet tilbake til sine heimplasser og kunstnere og fotografer lar seg inspirere av lyset og den unike naturen der ute. 

Lærersider