Hver dag klokka 08.20 møtes alle elever og lærere i skolens storsal til en felles start på dagen. Vi kaller denne samlinga «Ord for dagen», og målet er at samtlige elever og lærere skal bidra her i løpet av skoleåret.
… Hva som presenteres under «Ord for dagen» varierer i stor grad, og slettes ikke alle gjennomfører sine opplegg aleine. Det er fullt mulig at to og to eller tre og tre går sammen om et felles OFD, men poenget er at man skal gi litt av seg selv når man har ordet. Det er utrolig mye spennende som kommer fram når 100 elever og 10 lærere setter seg selv på spill og formidler hva som er viktig for dem, hva som berører dem.
… Uttrykkene varierer også. Noen synger, noen viser bilder, noen leser dikt, noen tar hele tilhørerflokken med i gymsalen og gjør øvelser eller danser – i det hele tatt: OFD er en arena for overraskelser, men også for ettertanke og opplevelsen av å være
Mandag formiddag har vi en time «ukestart» – en felles samling med varierende tema. Her kan du få med deg rene forelesninger om historiske eller filosofiske emner, eller du kan bli utfordret til å debattere spørsmål som er aktuelle i tida.
… Ukestart gir også plass til musikk, både allsang og andre former for musikalske opplevelser. Vår skole skal vise at hver enkelt av oss er del av noe som er større enn oss selv – og det er ingenting i veien for at du kan ha ansvaret for en ukestarttime hvis du har lyst.
… Til vår skole kommer det elever fra de nordiske landene og fra verden utenfor Norden. Dermed er det ekstra utfordrende å sette kulturelle og politiske spørsmål på dagsorden.
Vi legger vekt på at lørdagsseminarene skal være felles opplevelser og gi nye innfallsvinkler til å bli kjent med verden rundt oss.
I folkehøgskolen er det undervisning seks dager i uka,
og hos oss har vi valgt å gjøre den sjette dagen – lørdagen – til seminardag. Hver lørdag foregår det derfor ett eller flere seminarer, og du velger selv hvilke du vil være med på – bortsett fra de obligatoriske seminarene som er for alle elever.
I løpet av skoleåret skal du være med på 25 seminarer,
det vil si at du kan velge å ta fri til sammen åtte lørdager. Vi legger vekt på at lørdagsseminarene skal være felles opplevelser og gi nye innfallsvinkler til å bli kjent med verden rundt oss.
Viktige seminarer er derfor de årlige dugnadene vi arrangerer.
Da gjør vi en innsats for skolemiljøet eller for den lokale skiklubben, eller vi går sammen om å sette inn (eller ut) skolens store seilbåt. Men seminaraktiviteten omfatter også klatrekonkurranse, bakekonkurranse, juleverksted, felles fjellturer og veldig mye annet.
Det hører også med
her at elevene utfordres til å arrangere seminarer som kan være en del av det totale tilbudet.